Un conte meravellós


"Explica'm un conte" Qualsevol pare o mare sap que el conte de cada nit és aquell moment en què s'explica la típica història per infants. És l'espai habitual de relació amb els fills, en caure la foscor i cloure una jornada més plena de vivències noves que tan els agrada compartir. El conte significa per ells el final d'un dia, i quina millor manera que ajudar-los a concloure'l amb aquest moment tan màgic: un tu i jo, sense res ni ningú més. Escoltant les persones que més estimen, es fiquen dins el llit amb els seus ossets de peluix preferits i un cop s'acaba, verbalitzen aquell "Bona nit papa" o "Bona nit mama", expressió curta però plena de tendresa i agraïment, si és que la son no els ha pres abans.
Sovint els agrada repetir històries. Altres cops accedeixen a la temptació del conte nou. Sigui el cas que sigui, sempre hi ha quelcom nou a descobrir. Podria aturar-se el món, que la mirada d'ells fixa seguiria. I no oblidem que el conte no deixa de ser un llibre més pels pares, però que el to i la gràcia en la seva lectura, pren l'ànima del fill amb tanta facilitat que sovint ens fa oblidar en quin món vivim.
Acabat el relat, s'enfilen el llençol fins al coll, tanquen els ulls, s'agafen als ossets, i la llum s'apaga. És el moment d'assimilar que ara si ha arribat l'hora de descansar: el conte del dia deixa pas al conte de la nit. I una mirada infinita del pare o la mare s'interromp en tancar la porta, mentre "tornem" a la vida real tot pensant en la sort d'haver pogut gaudir un cop més d'aquella preuada estona: l'hora del conte.