Viatjar quan i perquè ?Vacances. Tot l'any pensant en dies de vacances. Sigui l'estrés laboral o les obligacions del dia a dia de família, són un munt d'estones les que passem rumiant en el temps que falta per la propera escapada. Sigui un dissabte solitari, un cap de setmana complet, un pont ben aprofitat o l'estiu si aconseguim enllaçar vàries setmanes, qualsevol ocasió és un excel·lent moment per a desconectar i gaudir del que més ens agrada, d'allò que escollim i esperem de valent.
Què fa que malgrat ens pugui agradar la feina i altres activitats diàries, tinguem aquesta inquietut per desplaçar-nos ? No tenim prou felicitat i possibilitats a prop nostre, que necessitem veure món entretant ? Sembla que ens cal canviar de xip sovint per tal d'ajudar-nos a viure amb més ganes, i superar la monotonia de l'entre-setmana habitual.
Sortir a fer una matinal tot caminant, apuntar-se a una cursa, passar tot un dia de compres, visitar uns amics d'un altre poble, acompanyar els nens en aquelles activitats que més els agrada, un dia de platja, un cap de setmana de turisme rural, visitar un musueu, una fira, una exposició. Són petites maneres de "viatjar". L'ánsia del dilluns en el treball ja serà una altra. No ens calen grans activitats planificades ni llargs desplaçaments, ni gastar força diners per desconectar.
Si bé és veritat que un viatge conegut com a tal, o unes vacances sedentàries en algún indret lluny de casa, ens ajuden a viure encara amb més il·lusió que les petites escapades.
De tipus de viatges i destinacions n'hi ha un pou, i ens n'adonem ràpidament quan comencem a valorar possibilitats davant l'ordinador o consultant guies de viatge a la biblioteca. Si t'agrada viatjar, també t'ha d'agradar triar i destinar un temps per fer-ho amb garanties de complir les expectatives. Són uns moments de força il·lusió, i que ens ajuda a traslladar-nos en el temps, oblidant-nos per moments dels dies que falten per consumir abans del dia "D". Sovint tardem fins i tot més dies a decidir-nos que els propis dies que serem de vacances. Difícilment ens aturem a pensar en les estones invertides en buscar i planificar destinacions, i quan ho fem, ens esgarrifem. Acostuma a ser poc fàcil quadrar dates entre els qui han de fer el viatge (sigui família o amics), decidir el destí de forma comú, activitats a realitzar, comoditats a comptar....
I si hem tingut la sort que la vida ens ha deixat viatjar sense entrebancs, quan hi pensem ens sentim privilegiats i desitjosos de compartir les experiències. Comptem quants cops hem agafat un avió o a quants països ens hem desplaçat, ens preguntem sobre quan va ser que vem viatjar en algún lloc concret, remenem fotos i videos, remembrem experiències i anècdotes. La nostalgia se'ns apodera i mentre tornem a la realitat del dia, recordem com ens ho vem passar de bé (o no)
La canalla potser ens priva certament de poder escollir el destí que verdaderament ens interessa, però ens obre noves possibilitats que fins llavors ni s'havien plantejat. I un nou repte se'ns obre alhora de mirar de fer-los gaudir d'igual manera aquells moments de temps lliure, lluny dels seus indrets de joc habituals.
Hem d'evitar el cedir temps al sedentarisme de qualsevol manera, i quina millor manera que fer-ho viatjant, per gaudir encara més la vida i conèixer l'entorn proper o llunyà.