Col·leccionar per col·leccionarHabitualment són els àlbums de cromos típics d'escola els qui ens acostumen a iniciar en el món del col·leccionisme. Continuàvem amb petits artilugis de quiosc o els obsequis que anaven dins la bolleria. Els pares ho acostumaven a finançar en tant ho demanéssim amb moderació, i l'intercanvi entre companys sorgia en ordre d'ajudar-nos recíprocament a acabar l'àlbum o senzillament a disposar del major nombre possible d'artilugis que en aquell llavors estiguessin de moda. No era pas però sant de la meva devoció tot aquest món.
Amb els anys i l'arribada del seny de debò, cap a l'adolescència, comencen les inquietuts amb més base racional per aconseguir disposar de col·leccions de valor personal i d'un cost econòmic sovint considerable. Sigui a través dels clàssics fascicles de quiosc o de la recerca personal d'allò que ens atrau, es fa habitual l'inici de col·leccions que amb el temps acabarem guardant com un tresor de l'adolescència, o fins i tot serem capaços de conservar i ampliar amb el pas dels anys.
Recordo quan treballava a la llibreria Grau, la munió de persones que venien setmana rera setmana a recollir el fascicle, algunes d'elles "afamades" per aconseguir-lo. Però el cas que em cridava més l'atenció i que em despertà l'instint vertader d'aquesta afició, van ser els col·leccionistes de còmics antics. Era un tipus de gent que s'emmarcaven fàcilment dins un estereotip, malgrat la seva edat o procedència. Cal Grau n'era ple per aquell llavors, de còmic antic, i hi acudien molts curiosos per a remenar o per a calmar l'esperança de poder trobar aquells exemplars tan difícils d'aconseguir. Quelcom vaig adquirir d'ells que una dèria sublim se'm va apoderar i en pocs mesos, vaig aconseguir arreplegar uns quants exemplars del que seria el meu inici de la col·lecció actual: literatura de muntanya.
20 anys i encara la continuo. A estones ni t'enrecordes que ho tens i a estones t'hi obsessiones. No es pot dir que és gaire àmplia però any rera any s'incrementa en algun exemplar. Inicialment m'interessava només per les peces antigues, plenes de pàgines curioses. El fet de posseir aquells tresors li donaven un valor més emocional que res al tema. Però observant l'interès que em portava tot plegat i la inquietud per a ampliar, qualsevol relat d'aventures en muntanya o altre llibre curiós relacionat, va començar a copsar la meva atenció. Si bé mai arribaré a llegir-los tots, et convences ràpidament en fullejar-los i col·locar-los a l'estanteria, en ordre d'engruixir el racó dedicat a la qüestió. Cada llibreria de poble que visites, cada fira d'antiguitats, cada referència que et pugui aportar el món d'internet, suposa una ocasió per a trobar nous llibres d'interès. Amb prou feines arriben al centenar; li dono més valor a la peculiaritat de cada un, més que al nombre total de volums. I és que no he corregut mai a buscar la darrera novetat que surti al mercat sobre el tema, més aviat en prescindeixo i opto per a cercar entre el material ja editat així com l'esgotat. M'ajuda a donar-li més valor emocional a la col·lecció.
Alguns dels títols: "Los conquistadores de lo inútil" un dels llibres antics de muntanya més buscats per no dir el que més - "K2, la montaña salvaje" - "Eiger, theatre du vertige" - "Soliloquis muntanyencs" - "Annapurna" (1ª edició de'n Maurice Herzog) - "Sólo" del Reinhold Messner - "El llibre de la muntanya" i "Els bells indrets dels Pirineus" reliquies de la col·lecció que daten del 1920
Hi figuren des dels primers exemplars heredats del meu germà gran, pràcticament tots els publicats fins l'any 1.990 del R.Messner, fins a varis títols d'un escriptor i amic local (l'Enric Soler), fins a títols exhauridíssims de les editorials extintes Martinez Roca i l'Abadia de Montserrat, fins a llibres curiosos dels anys 50 sobre expedicions arreu del món.
Coleccionar per coleccionar...