Tresmils, Pirineu, acció !


Tresmil. Paraula senzilla, ràpida i que enlluerna, si més no als catalans i gent propera. Hi poden haver quatremils, vuitmils i cim més alts de continents, que nosaltres ja en tenim prou amb un tresmil per aixecar l'orgull i l'ànim de la setmana.

Hi ha centenars de cims amb més de 2.500 metres a la serralada pirinenca, molts d'ells capaços de prendre'ns el cor i que es guanyen el respecte en complicar-nos el seu ascens. Són cims coneguts com a "secundaris" , alguns d'ells de gran bellesa i/o dificultat. Però no són tresmils, ni mai podran entrar en la llista selecta de tants col·leccionistes que persegueixen el seu conqueriment. Fent una mica de recompte jo en portaré només prop d'una trentena, dels 130 cosiderats com a cims principals d'aquesta llista. Poc per no dir ben poc. Molt a fer i per descobrir encara, grans desitjos per aquesta vida !

Puc dir però amb propietat que tresmilejar és viciós, enganxa. Cada cim és una victòria, com qualsevol altre cim inferior, però aquesta victòria és diferent. Et dóna normalment vistes impagables però per sobre de tot et dóna vida. Poder-ho compartir amb els teus és magnífic, encara que no necessari. Un tresmil solitari, o amb vivac inclòs al capdamunt, o hivernal, o per la seva aresta menys amable, o acompanyat pel gos o trotant-lo a mode lleuger. Un tresmil diferent. A cops ens agrada repetir-los, no ens cansen prou. Amb molt de respecte ens hi atansem, l'observem i l'estudiem per darrer cop o no. I amb un pas rere un altre, ens deixa fer-lo nostre. Aquell sender rocallós, les congestes resistents, salts d'aigua salvatge, la praderia empinada, la cresta caòtica, unes fites perseguides per tothom. Tot una experiència pels sentits. És la nostra "cura", un indret que mou i calma passions.

Clar que entre tanta acció i paisatge bucòlic, també hi caben les irresponsabilitats i els accidents. Els tresmils com a muntanya que són, també prenen vides malgrat ens donin tot el que són capaços de donar. L'acció a cops no és gratuïta i , molt puntualment, se'n paga un preu molt alt. Sigui per manca de material, per poca experiència, per negligència, per mala sort. Un tresmil no deixarà mai de ser una muntanya, fàcil o difícil de vèncer. En les seves mans i en les nostres està el repte. Acció !